Home algemeen geschiedenis nieuws WIJ theater VEENKRACHT veenvedette veenvuelta relaties contact
WIJ theater VEENKRACHT acceptant veenvuelta veenvuelta veenvedette 1993 - 2017

Tijdens het Preuvenement Borger 2013 was er tussen 11.00 en 17.00 uur een doorlopend podiumprogramma met:


Drents Klezmer Trio

The Old Times Skifflers

Zanger Elibert Maathuis

Gezellig duo Karel & Sjaan

Zangeres Marion Maters

Kleinste Meezingkoor ter Wereld

Programmering en techniek: aff podprogr2013 A5 curv distr.pdf

Activiteiten Kunst in Leven, 1993 - 2017



Sinds haar oprichting in 1993 heeft de stichting een hele reeks culturele uitingen mogelijk gemaakt, voornamelijk door op te treden als bestuurlijke paraplu. De bestuursleden van de stichting zonder winstoogmerk doen deze ondersteuning op vrijwillige basis en vanuit hun passie voor erfgoed en cultuur. Zoveel mogelijk mensen in aanraking laten komen met kwalitatief hoogwaardige culturele uitingen is bij alles een leidend motief.


De organisatie van de tentoonstelling van 80 werken van in Nederland wonende Turkse kunstenaars was het eerste “wapenfeit” van de stichting. De tentoonstelling was in 1993 in Emmen in twee gelegenheidsexpositieruimten: De grote bovenverdieping van een meubelzaak in winkelcentrum De Weiert en De Grote Kerk. Voor deze kerk was het toestaan van een kunstexpositie baanbrekend (inmiddels uitgegroeid tot een regelmatig evenement).


De stichting heeft in haar bestaan twee theatergroepen onder haar hoede genomen:

Van 1994 tot 1997 de theatergroep Wanvertoning met o.a. Henk Platje. De deels Drentstalige muzikale voorstelling “Dorp op drift” werd in deze periode vele malen gespeeld in Drenthe en Groningen.

Van 1998 tot heden de theatergroep WIJ. Een theatergroep bestaande uit gedreven semiprofessionele acteurs in, door de jaren heen, wisselende samenstellingen. De acteurs hebben gespeeld in een groot aantal producties, voornamelijk in samenwerking met Marion en Wim Maters-Roberti van Maters & Roberti. De groep munt o.a. uit in het op professionele wijze uitvoeren van unieke opmaatvoorstellingen, veelal met muzikale elementen. De lijst van producties, waaraan de afgelopen bijna 20 jaar werd meegewerkt, is bijna eindeloos en bevat kleine en grote theatrale uitingen. Hieronder een aantal voorbeelden:

- Avondvullende interactieve voorstelling Het Veenmysterie op diverse locaties in het Veenpark te Barger Compascuum;

- Totaaltheater tijdens o.a. diverse Rotondefestivals, Stratenmakerfestivals, Midzomerhoutfestivals, jubileumfeesten (bijvoorbeeld Golfpark Exloo, Coevorden 600), Wijk Emmerhout, Grolloo, Gasselte, Hoogeveen, Meppel, Lelystad, Borger, Boomkroonpad, enz., enz.;

- Straattheater in alle vormen, bijvoorbeeld voor Staatsbosbeheer, Lofar, vele gemeentes, Veenpark, Natuur & Milieu Flevoland;

- Een groot aantal avondvullende theatrale en muzikale feesten met een relevante rode draad;

- Diverse versies theaterdiner in Exloo;

- Diverse congressen van o.a. provinciale milieufederaties en Europese instellingen;

- Diverse kinder- en schoolvoorstellingen;

- Toegepast (muzikaal) theater voor/bij een hele reeks gebeurtenissen, jubilea, openingen (Wooncom, Lefier, …..), afscheidsbijeenkomsten, enz.;

- Diverse voorstellingen in het kader van de Drenthe promotie, o.a. een feuilletonachtige serie voor het verschijnen van de opeenvolgende edities van het blad Drentse Cultuurschatten.


Een muzikale activiteit van de stichting was het in 2005, i.s.m. het Hunebedcentrum in Borger, mogelijk maken van de productie van de Cd “Kijk daar is Oek”. Een Cd voor kinderen met volwassen nummers van o.a. Maarten Peters, Peter Schaap, Egbert Meyers en Marion Maters in het kader van “De wereld van Oek”.


Voor Theater ROTONDE van de stichting Try-ouT in Borger heeft de stichting in de periode 1998 – 2006 meegeholpen een hele reeks professionele voorstellingen mogelijk te maken. In de periode 2003-2004 werd ook actief meegewerkt om voorstellingen van De Kunstbende te realiseren in de toenmalige Klimschuur in Borger.


Sinds begin 2017 heeft de stichting zich gecommitteerd aan het mogelijk maken een bijzondere educatieve reisproductie voor en over het noordelijke veengebied: VEENKRACHT (Dansen op het Veen).